au JUS  

  EN / FR / NL 


 Il/legal FictionsIl/legal Fictions is een participatieve en artistieke reeks evenementen die gaat over het recht als een sociaal bepalende en speculatieve kracht.

Au JUS gebruiken we prefiguratief spel en (re)enactment als onderzoek. Met het project Il/legal Fictions willen we maatschappelijke juridische structuren onderzoeken en veranderen in het kader van een spel. Hoewel we de wetten die ons regeren niet kunnen veranderen, kunnen we de regels van een spel wel veranderen als kleinschalige speculaties voor de regels waarin we willen leven. In de komende maanden zullen verschillende inwonende onderzoekers, kunstenaars, activisten en adviserende advocaten het publiek uitnodigen in speelse simulaties, om de manier waarop ons sociale leven is georganiseerd radicaal opnieuw te verbeelden ten uitvoer te brengen.

Aangezien het lichaam een voorwaarde is voor de menselijke ervaring en een referentiepunt voor juridische structuren, biedt Il/legal Fictions aan om het recht te onderzoeken op twee vectorlijnen die het lichaam en de wet naast elkaar zetten. Het project traceert het lichaam van binnen naar buiten, van privaatrecht naar publiek recht, en zoomt in op de manieren waarop wetten in onze notie van onszelf en ons lichaam worden vastgelegd, naar de manier waarop we ons tot elkaar en onze omgeving verhouden.

Het project gebruikt rollenspellen om tijdelijke zones te creëren waarin het publiek kan samenkomen met professionals uit verschillende disciplines om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren bij het creëren van collectieve ficties. De combinatie van psychologische, filosofische en politieke theorieën zorgt voor een herdefiniëring van de werkelijkheid die zowel speculatief als concreet is en een deep tissue behandeling biedt van de structuren waarin we leven.

Il/legal Fictions wordt ondersteund door De Vlaamse Gemeenschapscommissie en LUCA School of Arts.
Februari - Maart 24

III: ASSEMBLIES

with Danae Theodoridou
De residentie maakt deel uit van Theodoridou's vijf jaar durende artistieke onderzoek naar The Practice of Democracy en de relatie tussen performance en politiek. Dit onderzoek wordt ondersteund door het Vlaamse Ministerie van Cultuur. Thanos Papadogiannis zal als een kritische responder fungeren tijdens de residentie en zal er schriftelijke documentatie over verschaffen.

17 februari
Performing the Public Body - Creatie van publieke ruimte en tijd door performance workshop met Danae Theodoridou

18 februari
An Attempt To Devise a Democratic Assembly participatieve performance met Danae Theodoridou

19 februari
Democratic politics as ‘publicing’
book presentation with sociologist Rudi Laermans and Danae Theodoridou in dialogue

24 maart
THE ADVERSARIES - Over de praktijk van het conflict
presentatie
work-in-progress
door Danae Theodoridou

November - December 23

II: ORGAN(ISATION)S


13 & 27 November
About (J)us
met Katinka de Jonge

3, 7 & 13 December
After the Maestro van Tom K. Kemp met juridisch advies van Talya Deibel

6 December
Leesgroep 
The Politics of Immunity door Mark Neocleous

Oktober  - November 23

I: BORDERS


4 & 11 November
SENSES OF SECURITY
Rollenspel workshopmet Susan Ploetz

9 November
Kunstenaar gesprek & discussie

14 november
Self defense and spatial freedom against cultural norms Zelfverdedigingsworkshop met filosofe Karin Verelst