(image credit: Solidarity For All)

In deel I: GRENZEN willen we het paradigma van veiligheid in vraag stellen dat identiteiten construeert, door de scheiding van lichamen, de afbakening van grenzen, eigendomsclaims en een 'recht op zelfverdediging'. Tegelijkertijd moeten we, aangezien dergelijke vrijheden vaak afhankelijk zijn van de beperking van de ander, ons afvragen hoe lichamen veerkrachtig kunnen worden en 'ruimte kunnen innemen' buiten wat hen wordt verleend.

Karins workshop onderzoekt onze lichamen als plekken waar culturele grenzen en beperkingen worden vastgelegd, onderhandeld en herschreven.

Karin Verelst
, een bioloog en filosoof die lesgeeft aan de RITCS School of Arts en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), beoefent Historische Europese Krijgskunsten (HEMA) en krijgskunsten op zich al meer dan twee decennia. Ze was de oprichtende voorzitter van de Belgische historische schermfederatie SBSN en bekleedt het voorzitterschap van de IFHEMA (internationale historische schermfederatie). Karins belangrijkste praktijkfocus ligt op middeleeuws langzwaard en ongewapend gevecht ("ringen"). Haar verdere martiale ervaring omvat Olympisch boksen, Tai Jutsu en Shaolin Kung Fu. Bovendien behaalde ze in 2016 de basisvakkwalificatie van de British Academy of Dramatic Combat (BADC). Ook volgde ze verschillende digitale workshops bij de bekende vechtchoreograaf Tony Wolf. Ze ontwikkelde een uitgebreid zelfverdedigingsprogramma op basis van haar vechtervaring, met een focus op de behoeften van vrouwen (maar niet uitsluitend).

'Zelfverdediging en ruimtelijke vrijheid tegen culturele normen' door Karin Verelst


14 november 18u - 21u
workshop met filosoof en martial arts trainer Karin Verelst


Gratis met donatie. Neem comfortabele kleding mee.
Snacks en drankjes worden verstrekt.


Cultuur vormt lichamen en de identiteiten die daarbij horen. Het definieert en legt de manier op waarop we zitten, staan, bewegen, kijken, ons gedragen, aanraken. Het vormt zelfs in grote mate de fysieke vorm en capaciteiten van het lichaam, ver voorbij biologie. Wanneer de culturele machtsstructuren die ons lichaam vormen gewelddadig of onderdrukkend zijn, kunnen de resultaten verwoestend zijn. Vooral genderverschillen worden sterk versterkt en ingebed vanaf het moment dat baby's worden geboren. Onder de leeftijd van 13 jaar is er helemaal geen biologisch bepaald fysiologisch verschil in de ontwikkeling van capaciteiten tussen de seksen — dus alles wat zich voor die leeftijd als zodanig voordoet, is 100% cultureel — desalniettemin is de fysieke impact zeer reëel.


In deze initiatieworkshop verkennen we op een praktische manier de basis van de theorie en praktijk van dit begrip van de link tussen lichaam en cultuur, met zelfverdediging en gender als onze focus. Door middel van specifieke fysieke en psychologische oefeningen leren we inzien waarom dit relevant is in het dagelijks leven, en begrijpen we wat we moeten doen om vrijer te worden van zulke diepgewortelde lichamelijke beperkingen. Mensen van alle geslachten zijn welkom.