Wat betekent het om een gevoel van veiligheid te hebben? Is het gevaarlijk om je veilig te voelen? Is het veiliger om je voor te bereiden op risico's en gevaar? Leidt het nemen van risico's tot veiligheid? Hoe voelt veiligheid op verschillende niveaus van interpersoonlijke, sociale, economische en politieke interactie en hoe verhouden die zich tot elkaar?
We zullen het gevoel van veiligheid onderzoeken: in somatische, sociale en politieke sferen door middel van somatische praktijken, relationele protocollen, belichaamde simulatie, sociale prototyping en discussie.

Als onderdeel van haar residentie au JUS nodigt Susan Ploetz het publiek uit voor twee larpsessies gebaseerd op collectieve psychosomatische oefeningen om bestaande sociaal-juridische ruimtes en technocratische structuren opnieuw te ervaren en te behandelen. Larp staat voor live-action role play, een methode waarbij spelers met elkaar en hun fysieke omgeving communiceren in een fictieve setting. In deze sessies zullen we samen onderzoeken hoe het interpersoonlijke en lichamelijke gevoel van veiligheid kan worden overgedragen op de methoden van sociale en juridische conventies.


Susan Ploetz is een kunstenaar-onderzoeker die werkt met somatiek, theorie, schrijven, performance, geluid, simulatie en live action rollenspellen (larping) in verschillende configuraties. Ze onderzoekt zowel lichaamsgericht spelontwerp en narratief spel als co-creatieve wereldcreatie, welke als doel heeft individuele agency te verschaffen binnen spontane, kortstondige en gedecentraliseerde gemeenschappen. Susan heeft werk gepresenteerd bij instellingen als de Berliner Festspiele/Martin Gropius Bau, Sophiensaele, ABC Art Fair, Rupert, Documenta 13, Performa, Portland Institute of Contemporary Art, Aoyama Gakuin University, Unsound, UdK Berlin, Gerrit Rietveld Academie, Piet Zwart Institute, DAAD, SUNY Buffalo, ArtEZ, Dutch Art Institute.

Susan’s residentie maakt deel uit van het lopende onderzoek Il/legal Fictions

Senses of Security’
by Susan Ploetz


4 & 11 November, 12:00 - 17:30
Rollenspel workshop

De workshops zijn gratis en ervaring is niet nodig. Voor eten en drinken (voor immuniteit) wordt gezorgd. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De workshops worden in het Engels gehouden.

9 November, 18:00 
Kunstenaar gesprek & discussie 

Susan Ploetz zal een inkijkje geven in haar methodes en motivaties voor haar live action rollenspel "Senses of Security". Je bent welkom om daarna mee te discussiëren in een poging om samen de term "veiligheid" te ontwarren, zijn verschuivende betekenis door de tijd heen - op verschillende schalen van bestaan en sociale configuraties.